Obi-Wan Kenobi ohjaa mieltäsi tykkäämään tästä uutiskirjeestä.

08/2024

Tavoitteena mielenhallinta

Hellou ja tervetuloa kolmannen Pelkkää puhetta kirjeen pariin! Viime kirjeessä puhuimme, miten yleisö on kuninkaamme ja tehtävämme on pitää siitä kaikin voimin huolta. Muistanet ensimmäisestä kirjeestä, että puhuminen on mielenhallintaa? Tässä kirjeessä opit, että mielenhallinta on koko puhetaidon alku ja juuri.

Jos koet, että Pelkkää puhetta olisi tutuillesi hyödyllinen, jaa heille linkki ja pyydä tilaamaan: https://kylmala.net/pelkkaa-puhetta

Jedi mind trick

Älä ajattele vaaleanpunaista elefanttia!

Veikkaanko oikein, että ajattelit kuitenkin vaaleanpunaista elefanttia? Pohdi hetki, mitä juuri tapahtui. Olennaista lienee, että:

  1. Ajattelit vaaleanpunaista elefanttia, koska kirjoitin siitä (tämä on mieltenhallinnan ytimessä ja puhumme siitä tänään)
  2. Ajattelit vaaleanpunaista elefanttia, vaikka kielsin – tätä ilmiötä pohdimme myöhemmässä kirjeessä.

Sanat vaikuttavat mieleen. Kun joku kuuntelee meitä, sanamme menevät hänen aivoihinsa. Voimme puhua mistä vain (vaikka vaaleanpunaisesta norsusta) ja kuulijoiden aivot prosessoivat sen – sanomamme hallitsee, mitä he ajattelevat. Tarkkaan valikoidut sanat juuri oikeassa tilanteessa ovat kuin Star Warsin mind trick, jolla jedi-ritarit saavat heikkomieliset toimimaan tahtonsa mukaan (kuten Obi-Wan Kenobi artikkelin kuvassa näyttää – kuvan lähde).

Vaaleanpunainen elefantti

Mielenhallintaa, oikeesti?

Mielenhallinta on puhujan työ ja tehtävä. Mutta miten sitä käytännössä tehdään? Mielenhallinta muuttuu helpommaksi, kun pilkomme sen kolmeen osaan. Puheella voi vaikuttaa ihmisen:

  1. Ajatteluun
  2. Tunteisiin
  3. Toimintaan

Ajatteluun vaikuttaminen on vaihtoehdoista se vähiten intohimoisin, mutta asiantuntijat ja opettajat tekevät sitä päivittäin – heidän tehtävänsä on herättää oivalluksia, ja saada kuulijat pähkäilemään uusia ilmiöitä ja ideoita. Tunteisiin vaikutetaan erityisesti juhlapuheissa, joissa juhlaväki saadaan kokemaan iloa, ylpeyttä, liikutusta, rentoutta, intoa tai riehakkuutta, juhlasta riippuen. Tunteisiin vaikutetaan myös, kun jotakuta paheksutaan, surraan tai innoitetaan. Meitä kannustetaan toimintaan lukuisilla eri tavoilla:

  • Osta kerroshampurilainen, vain 4,95 €!
  • Veisitkö tällä kertaa roskat?
  • Hei, voitko sä auttaa pikkusen?
  • Ajokortti ja rekisteriote, kiitos!

Tiedä, mitä teet

Kun päätät, miten tahdot vaikuttaa ihmisten mieleen, se on sinun puheesi tavoite.

Kaikella, mikä toimii, on tavoite. Toki jokin voi toimia hyvin ilmankin tavoitetta: vahingossa. Mutta me emme tahdo puhua hyvin vahingossa, vaan tahdomme vaikuttaa ihmisiin joka kerta. Siksi kaikilla hyvillä puheilla, esitelmillä ja oppitunneilla on tavoite. Puhujina tavoitteemme on vaikuttaa.

Tästä alkaen, kun mietit seuraava puhetilannettasi, määritä sille tavoite. Käytä apuna sitä, että puheella voi vaikuttaa ajatuksiin, tunteisiin tai toimintaan. Tavoite voi olla esim.

  • Saan pomon antamaan minulle palkankorotuksen [vaikuttaa toimintaan]
  • Saan hääparin liikuttumaan [vaikuttaa tunteisiin]
  • Saan oppilaat oivaltamaan, että jokaiselle voimalle on olemassa yhtäsuuri, mutta vastakkainen vastavoima (Newtonin kolmas laki) [vaikuttaa ajatteluun]
  • Saan lukijat jakamaan Pelkkää puhetta kavereille 😏 [vaikuttaa toimintaan]

Lisäksi sinun kannattaa pohtia, kenen mieleen tahdot vaikuttaa. Harvoin jokainen yleisössä on meille yhtä tärkeä – varsinkin jos pomomme, äitimme tai ihastuksemme istuu siinä. Puheesi tavoite voi koskea yksittäistä henkilöä tai vaikka yleisön eturivissä istuvia, jos siltä tuntuu. Mieti, kenen mieleen pyrit vaikuttamaan ja miten.

Pidä tavoite vain omassa tiedossasi, sillä sen paljastuminen voi saada sinut vaikuttamaan kierolta. Jos pidät esitelmän töissä, ymmärrät varmaan, miksi et sano ääneen: ”Tän presiksen tarkoitus on, että linjapäällikkö antaa mulle kivempia työtehtäviä.” Tavoite on sinua itseäsi varten, jotta keskittyisit täysillä oikeaan asiaan.

Tavoite määrittää, mitä olet tekemässä, kaikki muu on toissijaista. Tavoite on ympyrä maalitaulussa. Sinun on keskitettävä koko sanallinen arsenaalisi keskellä maalitaulua ja osuttava. Joskus maalitaulu on lähellä ja osut 73 napakymppiä kerralla – joskus se on kaukana ja yksikin osuma on vaikea. Taitava puhuminen ei ole helppoa, mutta keskittymällä yhteen asiaan täysillä, voit onnistua upeasti.

Työkalu: aina, kun aloitat uuden presiksen, puheen, oppitunnin tai somevideon suunnittelun, kirjoita paperin (tai google docsin) ylälaitaan, mikä tavoitteesi on. Voit muokata tavoitetta myöhemmin, mutta sen määritteleminen heti kättelyssä tekee mieltenhallintaprojektistasi helpompaa.

Kun sinulla on tavoite, tiedät mitä teet.

Harjoitteita ja pohdittavaa:

Ennen seuraavaa uutiskirjettä:

  1. Palauta mieleesi jokin mainos, poliitikon puhe, hieno video tai juhlapuhe ja etsi se (Youtube ja Ylen elävä arkisto ovat ystäviäsi). Analysoi, mikä sen tavoite oli – miten se pyrkii vaikuttamaan ajatuksiin, tunteisiin tai toimintaan ja kenen mieleen sillä pyritään vaikuttamaan?
  2. Tee pienistä hetkistä minipuhe (tämä on oma lempiharjoitukseni!). Kun sinulla on jollekin asiaa, mieti se puheena ja pohdi sille tavoite. Kun olet muotoillut tavoitteen mielessäsi, sano asiasi parhaasi mukaan. Äläkä puhu sitä kuin puhuisit puheen – puhu normaalisti, kuin ihminen ihmiselle. Lupaan, että sosiaaliset tilanteet menevät elämässäsi paremmin, koska tiedät, mitä teet.

Extrabonustehtävä: Tiedätkö sen tunteen, kun mieleesi pälkähtää kiva ajatus toisesta ihmisestä? Ehkä huomaat, että kollegallasi on upeat uudet hiukset tai kaverisi on pirteällä tuulella. Tee tästä tunteesta minipuhe! Arjessa ilahduttavia tilanteita ei ole koskaan liikaa. Se, että joku sanoo jotain kivaa saattaa jopa olla päivän kohokohta. Kun mieleesi tulee kiva ajatus toisesta ihmisestä: muotoile siitä tavoite ja mene kertomaan asiasi. Toinen ihminen saa hyvän mielen, sinusta tulee hänen silmissään ihana ihminen – mitä menetettävää sinulla on?

« Kaikki uutiskirjeet