Kuningas ja sotilas shakkilaudalla.

08/2024

Yleisö on kuningas

Tervehdys puhujat ja puhujanmieliset! Tervetuloa toisen uutiskirjeen pariin, jossa pohdimme puhetilannetta ja mistä palasista se koostuu. Lopuksi painamme mieleemme hamaksi loppuelämäksemme, että yleisö on kuningas.

Jos koet, että Pelkkää puhetta olisi tutuillesi hyödyllinen, jaa heille linkki: https://kylmala.net/pelkkaa-puhetta

Puhetilanne

Puhe on eri asia kuin keskustelu. Keskustelussa useampi osapuoli puhuu (joskus vuorotellen, joskus toistensa päälle) – puheessa yksi ihminen puhuu ja yleisö kuuntelee. Yleisön ei tarvitse olla suuri, yksi henkilö riittää. Tämän määritelmän mukaan vaikka mikä tilanne voi olla puhe:

  • Kun avaudut kumppanillesi, mikä parisuhteessanne mättää
  • Kun kerrot pomollesi, miksi ansaitset lisää palkkaa
  • Kun kerrot futisjoukkueellesi, miten teidän tulisi pelata
  • Kun kuvaat meikkitutoriaalia tiktokiin

Kaikki nämä ovat puheita – samat puhetaidon säännöt pätevät sekä näissä tilanteissa että Jari Sarasvuon puheessa tuhatpäiselle yleisölle. How cool is that?!

Henkilöiden lisäksi puheissa on mukana myös se, mitä höpötämme ihmisille: asiamme. Puhetilanteet ovat tavallaan yksinkertaisia: puhujan tehtävä on välittää asiansa yleisölle – sillä sipuli. Puhetaidon opettaja Severi Hämärin sanoin: puhuja on käyttöliittymä asian ja yleisön välillä, jonka tehtävä on tulkata monimutkaiset asiat niin, että yleisö ymmärtää ne.

Henkilö sanomassa yleisölle: "Puhuminen on cool!"
Havainnekuva: Puhuja puhumassa yleisölle puhumisesta. Kuvasta tulee ilmi puhetilanteen kolme elementtiä: puhuja, asia ja yleisö.

Käytännön haasteita

Onko puhuminen käytännössä näin yksinkertaista? Kyllä ja ei… Puhetilanteen tärkeimmät kolme elementtiä kyllä ovat puhuja, asia ja yleisö. Mutta usein tiellemme nousee viestinnän ikuisuusongelma: yleisö ei ymmärrä asiaa juuri niin kuin sinä sen ilmaiset. Tämä viestinnän ongelma voi johtua kahdesta syystä:

  1. Puhuja ilmaisee ajatuksensa kehnosti, jolloin ajatukset eivät muutu puheeksi niin kuin puhuja haluaisi. Monimutkaisten asioiden sanoittaminen on välillä vaikeaa 🙁
  2. Yleisö ymmärtää puhutun asian erilailla, kuin puhuja tarkoitti. Kaikki ihmiset eivät ajattele samalla tavalla, joten väärinymmärryksiä tapahtuu.

Koska väärinymmärtäminen on helppoa, sinun tehtäväsi asian ja yleisön välikappaleena on ensisijaisen tärkeä. Kun olet saanut päähäsi jotain nerokasta, kaunista ja upeaa – sinun on kanavoitava se yleisölle niin hyvin, että koko yleisö ymmärtää kaiken sen hienouden, mitä päässäsi pyörii. Tehtävä ei ole helppo, mutta lopputulos voi olla taianomainen.

Palvele yleisöä!

Puhuja on vastuussa omasta puheestaan ja siitä, että se on cool. Kun joku puhuu, yleisön ei ole pakko olla kiinnostunut. Mikään ei pakota yleisöä olemaan kiinnostunut, kun puhumme heille. Siispä, puhujana tärkein tehtäväsi on huolehtia, että puheesi on kiinnostava, hauska ja yleisön ajan arvoinen. Puhujana sinun on palveltava yleisöä.

Kuulostaa itsestäänselvältä, mutta suomalaiset eivät selvästikään handlaa tätä. Suomessa pidetään päivittäin niin puisevia esitelmiä, oppitunteja ja koulutuksia, etteivät edes alan ammattilaiset jaksa kuunnella niitä. Samalla asiantuntijat valittelevat, kun heidän yleisöään ei kiinnosta heidän kertomuksensa. Meidän on aika lopettaa tällainen löysäily! Emme voi vain olettaa, että ihmisiä kiinnostaa, mitä tahdomme sanoa. Mutta puheella ohjataan ihmisten mieliä – meidän on itse tehtävä aiheestamme kiinnostava, se on myös täysin tehtävissä ^^

Puhujan vastuulla on valoisampikin puoli. Jos yleisö kuuntelee korvat höröllä, teet jotain oikein – jatka sitä! Puhetilanne on olemassa vain siksi, että yleisö kiinnittää huomionsa meihin. Yleisön huomio on kaikki kaikessa – tehkäämme kaikkemme sen eteen ja olkaamme kiitollisia, kun saamme nauttia siitä.

Harjoitteita ja pohdittavaa

Ennen seuraavaa uutiskirjettä:

  1. Keksi ja kirjoita ylös erilaisia puhetilanteita. Alleviivaa ne, joissa sinä olet välillä puhuja. Kirjoita tilanteen viereen myös, ketkä ovat tilanteen yleisö.
  2. Katso yksi puhe lisää (esim. jokin historiallinen puhe Youtubesta) ja kirjoita ylös:
    • Mitä asiaa puhujalla oikeastaan on?
    • Mitä hän tekee pitääkseen yleisön kiinnostuneena? Mikä toimii, mikä ei?
  3. Kun ensi kerran lähestyt puhetilannetta, tiedosta yleisösi ja pidä siitä huolta. Ota vastuu puheestasi. Tee kaikkesi, että sillä on mukava olla, sekä kivaa ja kiinnostavaa seurattavaa.

Mutta miten tämä tehdään? Kerro vitsi, kerro tarina, puhu seksistä, näytä hyvältä, puhu jostain tärkeästä, laula, näyttele, hymyile, kiitä ja kumarra. Tee show! Kaikki keinot ovat sallittuja. Tyyli on vapaa, mutta pakollinen. Vaikka jokainen puhuja pitää itseään ja asiaansa tärkeänä, jokainen meistä puhuu paremmin, jos yleisö on ykkönen, emmekä me itse. Sinua kuunnellaan, kun yleisö on sinulle kuningas.

Kaikista tärkein ja vahvin keino on, että olet itse asiastasi innostunut ja sinulla on hauskaa. Innostus ja ilo tarttuvat, joten anna niiden leiskuta – elämässä ei muutenkaan ole liikaa intoa ja iloa. Sitä paitsi, jos sinä et ole aiheestasi kiinnostunut, miten yleisösi voisi olla? Kun puhut, puhu kaikella sillä palolla, mitä asiaasi kohtaan koet – sama palo voi tarttua yleisöön!

Tikku-ukot kokevat, että puhuva tikku-ukko on heistä cool.
Havainnekuva: Puhujan into tarttuu yleisöön.

Extrabonuspähkinä: kun kansanedustajat puhuvat eduskunnassa, kuka on heidän todellinen yleisönsä – eduskunnan puhemies, muut kansanedustajat, omat puoluetoverit, media vai kansalaiset?

« Kaikki uutiskirjeet