2 Kasperia: Kasper puhumassa ja Kasper suu teipattuna.

10/2024

Voima ja vastuu

Helou sähköpostitilaajat ja internetlukijat! Tämä on viimeinen kirje puhetaidon perusasioista, yleisistä ohjeista ja hyödyllisistä asenteista. Seuraavassa kirjeessä hyppäämme syvemmälle puhetaidon kaninkoloon ja ryhdymme käsittelemään edistyneempiä aiheita. Tässä kirjeessä pohdimme, mistä puheeseen saa voimaa ja mikä vastuu sinulla on tämän voiman myötä. Läksyjä ei tule tällä kertaa, mutta asetan sinulle velvollisuuden, josta saat elämänmittaisen harjoituksen.

Jaa Pelkkää puhetta tutuillesi ja pyydä tilaamaan: https://kylmala.net/pelkkaa-puhetta/

Puhu sydämestä

Teatterikorkeakoulun taiturit antoivat minulle yhden elämäni parhaista vinkeistä. Mikä on paras tapa vaikuttaa aidolta, kun esiintyy? Älä esitä. Sääntö on yksinkertainen, mutta tehokas. Paras tapa vaikuttaa lavalla ja muissa puhetilanteissa aidolta on olla aito. Kuulostaa kliseiseltä, mutta teet parhaan vaikutuksen olemalla oma itsesi.

Jotta voit olla oma itsesi, sinun on puhuttava aiheesta, joka on sinulle tärkeä ja innostaa sinua. Voimme itse valita suurimman osan puhetilanteistamme. Kannattaa valita tilanteet, joissa voimme puhua täydestä sydämestämme. Kun halusi puhua kumpuaa sydämestä, aidosta innosta aiheeseen, intosi tarttuu muihinkin ihmisiin.

Ihmisillä on kyky aistia toistensa sielun tuli, nähdä olemuksesta sisäinen roihu. Se, joka palaa sisältä, on usein vastustamaton myös vuorovaikutustaidoiltaan.
Jari Sarasvuo

Mestaripuhujat antavat usein samanlaisen vinkin, mutta eri vinkkelistä: puhu rehellisesti. Jos pystyt seisomaan 100 % sanojesi takana, pystyt puhumaan uskottavasti ja täysillä. Rehellisen ei tarvitse varoa tai säästellä sanojaan. Ihmiset ovat myös hakoja havaitsemaan, jos valehtelemme tai kiertelemme totuutta.

This time it’s personal!

Suomenkielessä on käsite, joka yhdistää rehellisyyden ja aitouden: henkilökohtaisuus. Parhaat puheet ovat henkilökohtaisia. Puhe on sekä kiinnostava, vahva että ainutlaatuinen, kun puhut subjektiivisesta näkökulmastasi, sinulle tärkeästä asiasta. Ihmisiä kiinnostaa, miten sinä tunnet, ajattelet, koet tai teet asioita. Jos avaat ihmisille ikkunan mieleesi ja elämääsi, he katsovat sinne mielellään. Voit olla monella tavalla henkilökohtainen:

  • Kerro tarina
  • Avaudu tunteista
  • Selitä, miten hahmotat asioita
  • Käytä kokemuksiasi esimerkkinä
  • Avaa, mitä jokin ilmiö tai tapahtuma merkitsee sinulle
  • Sano aidosti ja suoraan, miksi toinen henkilö on sinulle tärkeä.

Henkilökohtaisuus on toki alue, jolle astuminen yleisön edessä ei ole helppoa. Oikein käytettynä henkilökohtainen puhe on kuitenkin sitä upeimpaa puhetta. Henkilökohtaisuus raottaa julkisen minäsi verhoa ja paljastat jotain todellisesta itsestäsi. Henkilökohtaisuus ei tarkoita, että sinun on paljastettava jotain seksielämästäsi. Henkilökohtaisuus tarkoittaa, että avaat ihmisille, miten koet jotain sinulle tärkeää.

Ihmisen sisäinen palo tekee aina vaikutuksen muihin ihmisiin. Puhujina tehtävämme on valita puhetilanne niin, että sisäinen palomme aihe sopii siihen. Lopulta haaste on, että uskallamme antaa valomme loistaa.

Tästä lähtien: Kun valitset puheesi aihetta, valitse sinulle henkilökohtaisesti tärkeä aihe. Jos et saa valita aihetta, tuo siihen silti jokin henkilökohtainen kulma.

Hyvät ja pahat sanat

With great power comes great responsibility.
– Kirjoitti Stan Lee Spider Man -sarjakuvissaan, vai sanoiko sen kuitenkin Winston Churchill?

Puhe on parhaimmillaan (ja huonoimmillaan) ihmiskunnan vahvin voima. Vahvimmat puhumiset voivat tuoda ihmisten elämään valon tai aiheuttaa sodan. Sanat voivat musertaa ja ne voivat innoittaa asioihin, joihin emme edes uskoneet pystyvämme. Sanoissa on voimaa enemmän kuin muistamme. Stan Leen sanojen perusteella, meidän kannattaa ajatella ennen kuin puhumme, sillä meillä on vastuu sanoistamme. Pelkkää puhetta -vinkkien pohjalta voit tehdä puheistasi vahvoja, joten pidä huolta, että käytät sanojasi hyvään.

Hyvistä ja pahoista sanoista muodostuu elämään kaksi hyvää periaatetta. Aina, kun mielessäsi on hyvää sanottavaa, sano se. Hyvä sanomisesi voi olla jollekin päivän kohokohta. Maailmassa (ja varsinkin Suomessa) lukuisia hyviä asioita jää sanomatta, koska emme viitsi tai kehtaa sanoa niitä. Nyrkkisäännön toinen puoli onkin, että jos sinulla on pelkkää pahaa sanottavana: raivon, vihan, kateuden, uhkailun tai syyttämisen sanoja sanottavana, pidä suusi kiinni. Negatiiviset asiatkin on nostettava pöydälle, mutta niissä on oltava rakentava elementti, joka johtaa johonkin parempaan. Jos sanoistasi puuttuu rakentava elementti, et aiheuta kenellekään mitään hyvää pahoilla sanoillasi – et edes itsellesi, sillä ihmissuhteesi todennäköisesti kärsii.

Nyrkkisääntö: Sano hyvät asiat. Älä puhu, jos sanottavanasi on pelkkää pahaa.

Puhujan velvollisuus

Puhumisen suurin ongelma lienee, miten paljon puhumme mitäänsanomatonta soopaa ja tuhlaamme ihmisten aikaa ja aivokapasiteettia. Puhujan tärkeimpiä taitoja onkin osata pitää suunsa kiinni ja avata se oikealla hetkellä, kun sillä voi aiheuttaa jotain hyvää. Tämä tarkoittaa, että jos sinulla ei ole mitään henkilökohtaista sanottavaa, älä puhu. Jos et tiedä, mikä ydinviestisi on, älä puhu. Jos puheellasi ei ole tavoitetta ja haluaisit puhua vain puhuaksesi, älä puhu. Kun puhut vain, kun sinulla on painavaa asiaa ja jätät turhat lörpöttelyt pois, sanoissasi on keskimäärin enemmän voimaa.

Puhuja ei ole ajamassa omaa etuaan, vaan yhteistä hyvää. Hänellä on polttava tarve puhua, jottei totuus tulisi haudatuksi ja vääryys voittaisi.
Juhana Torkki

Osoitan sinulle velvollisuuden, joka sinun puhujana tai puhujanmielisenä on tästä lähin kannettava. Aikoinaan puhetaidon opettaja Severi Hämäri osoitti tämän velvollisuuden minulle. Sen ensimmäinen osa on tullut jo esille: tiedä, milloin sinun on oltava hiljaa. Velvollisuuden toisessa osassa sinulla on vastuu toimia. Kun koet, että sinulla olisi tärkeää sanottavaa ja sanasi voisivat aiheuttaa jotain hyvää: avaa suusi. Sinulle ei käy mitään pahaa, jos rikot tätä velvollisuutta, mutta eikö tärkeiden asioiden sanominen ääneen ole syy, jonka takia luet Pelkkää puhetta? Eikö se, että voit edesauttaa jotain sinulle hyvää ja tärkeää ole se syy, miksi ylipäänsä olet kiinnostunut puhetaidosta? Me opettelemme puhetaitoa, jotta voimme käyttää sitä – käyttäkäämme sitä viisaasti.

Velvollisuutesi puhujana:

  1. Älä puhu, kun sinulla ei ole sanottavaa
  2. Puhu, kun sinulla on tärkeää sanottavaa.
    • Ja puhukin silloin hyvin!

Ensi kirjeessä uppoudumme klassisen retoriikan ytimeen. Puhellaan taas seuraavassa kirjeessä!

« Kaikki uutiskirjeet