Nostokurjet rakentavat modernistista rakennusta

03/2025

Rakenteen perusteet

Jos jostain aiheesta ihmiset jakelevat toisilleen puhevinkkejä, se on rakenteesta. Vaikka puheen rakenne ei olekaan kaikki kaikessa, sille on syynsä, miksi rakennevinkkejä jaellaan: hyvä rakenne tekee puheen suunnittelusta helpompaa, kuuntelemisesta kiinnostavampaa ja puheesta selkeän.

Jaa Pelkkää puhetta tutuillesi ja pyydä tilaamaan: https://kylmala.net/pelkkaa-puhetta/

Rakenteen karvalakkimalli

Kuten sanottu, hyvä rakenne tekee puheesta kiinnostavamman ja selkeämmän. Onhan se selvää, että järjestys, jossa asioita kerrotaan, merkitsee. Jos kerron sinulle upean tarinan, vitsin tai tutkimuksen loppuratkaisun heti aluksi, on kuuntelukokemus erilainen – jotenkin vääränlainen. Mutta miten tämä osien järjestely toimii?

Otetaan esimerkiksemme puherakenteiden karvalakkimalli, koska sen yleisiä periaatteet toimivat kuin junan vessa. Karvalakkimallin mukaan puheessa on oltava:

  • Alku
  • Keskiosa
  • Loppu

Joo, yksinkertaista.. Mutta mikä tekee aloituksesta hyvän? Entä lopetuksesta? Mitä keskiosaan pitäisi laittaa? Olennaisia kysymyksiä!

Aloitetaan alusta

Puheen alku toimii, kuten hyvä musiikkikappaleen intro. Se esittelee, mistä on kyse ja asettaa yleisön odotukset siitä, mitä on tulossa. Käytännössä (varsinkin asiapuheissa) sinun kannattaa esittäytyä ja kertoa, mistä aiot höpötellä. Puheen alussa mitataan myös ethostasi, joten puheen alussa kannattaa olla edustava, erottuva, uskottava ja vaikuttaa hyvältä tyypiltä. Äläkä unohda tehdä selväksi, miten upeaa on päästä yleisösi eteen puhumaan – kiitollisuus ennen kaikkea.

Hyvä puheen alku myös kiinnittää kuulijoiden huomion ja saa yleisön hieman nousemaan penkillään, ajatellen: ”Hei nyt tapahtuu jotain!” Hyvä puheen alku on tylsän vastakohta ja sen tulee sisältää jotain kiinnostavaa, innostavaa, jännittävää, yllättävää, hauskaa tai hämmentävää. Lisäksi, asioiden sanominen suoraan on itsevarmaa, joten ei ole yhtään pöllömpi idea tehdä ydinviestiäsi selväksi heti kättelyssä. Hyvä puheen alku herättää tunteita, koska tunne saa ihmiset kiinnostumaan.

Höttö keskelle

Puheen keskiosa on olemassa kerrontaa, taustatietoa, perusasioiden käsittelyä ja muuta yleistä selostusta varten. Keskiosa on siis leipätekstin valtakuntaa, jonka tehtävä on saada yleisö ymmärtämään ajatteluasi. Käytä sitä varten siis kaikkia keinojasi: lisätietoa, tarinoita, teorioita, esimerkkejä tai ideoita. Jos iskit puheesi ydinviestin pöytään puheen alussa, keskiosa kannattaa varata argumenttisi perusteluille.

Keskiosassa tärkeintä on, että se ei ole tärkeä. Keskiosa on uhrattavissa. Jos jotain puheesta kannattaa käsikirjoittaa, niin ne ovat alku ja loppu, sillä niiden on tultava suustasi edustavasti ja upeasti. Keskiosa voi olla rennompaa rupattelua. Jos koet, että puheesta on ex-tempore leikattava puolet pois, helpoin keinosi on poistaa keskiosa.

Kaikki oikeasti tärkeä on alussa ja lopussa, panosta niihin! Alkuun ja loppuun verrattuna keskiosa on höttöä, filleriä, täytetekstiä ja kerrontaa, joten sen kohtalo on yhdentekevä. Lataa kaikki vaikuttava, kiinnostava ja tärkeä alkuun tai loppuun, koska keskiosa on olemassa vain:

  • Antamaan kuulijalle lisätietoa
  • Toimimaan siltana alun ja lopun välillä
  • Näyttämään, että olet tehnyt läksysi
  • Tukemaan ydinviestiäsi.

Loppuhuipennus

Puheen alussa esittelit itsesi ja aiheesi, sekä kiittelit yleisöä – puheen lopussa kannattaa tehdä samat asiat, mutta hieman eri sävyllä. Puheen loppu on aika kerrata, vetää yhteen ja kiitellä yleisöä. Jos et ole vielä nostanut pöydälle ydinviestiäsi, nyt on viimeinen hetkesi. Ei myöskään haittaa vaikka sanoisitkin ydinviestisi vielä neljännen kerran – kertaus on opintojen äiti.

Puheen loppu on myös aika kaikelle eeppiselle, upealle, suurelle ja kauniille. Jos puheen alun piti sisältää tunnetta, jotta saat yleisön huomion – puheen kannattaa loppua suurimpaan pathokseen, johon kykenet, jotta jäät yleisön mieleen. Kuten hyvät musiikkikappaleet ja elokuvatkin, hyvä puhe päättyy loppuhuipennukseen. Jätä siis kaikki dramaattinen, kaunis, koreileva ja liikuttava puheen viimeisille lauseille ja pyri lopettamaan siihen, kun yleisö kokee suurimman ”wau O_O” -fiiliksensä. Silloin sinut muistetaan.

Puheen tunnelatauksen eri kohdissa voi ilmaista myös tällaisella kuvaajalla.

Käyrä puheen tunnelatauksesta.
Alkuun yleisön huomion herättävä tunnepiikki (vitsi, hämmentävä fakta, tarina, provosoiva väite, tms.). Keskiosa voi olla tunteellisesti rennompaa. Loppuun loppuhuipennus.

Hyvä rakenne jäsentelee

Tunnelatauksen säätelyn lisäksi hyvä rakenne tekee puheesta selkeän. Järjestys, jossa esittelemme asioita, on tärkeä sen kannalta, miten yleisö niitä seuraa. On olemassa monta ajatusta siitä, millainen jäsentely tekee asioiden seuraamisesta selkeää. Ne ovat parhaimmillaan jopa yksinkertaisia ja itsestäänselviä:

  • Yleisestä periaatteesta yksityiskohtaiseen
    • Ilmasto on tietyn alueen pitkän ajan sään keskiarvo
    • Ilmasto muuttuu koko maailmassa
    • Etelä-Suomen ilmasto muuttuu näin
  • Kronologinen: kerronta etenee ajassa
  • Mennyt, nykyinen, tuleva
  • Tavallisesta eeppiseen
  • Pienestä suureen
  • Perusasioista oivallukseen.

Jos kuvittelet, että puhe etenisikin jotain näitä periaatetta vastaan, eikö se olisikin melko hämmentävää? Puhujan tehtävä on auttaa kuulijaa ajattelemaan, yksinkertaiset ajattelun liikkeen periaatteet auttavat siinä.

Harjoitteita ja pohdittavaa

Olemme nyt tehneet pintaraapaisun rakenteiden maailmaan. Siksi jatkamme niiden pohtimista seuraavassa kirjeessä. Ennen sitä, suosittelen pohtimaan seuraavia asioita:

  1. Kirjoita ylös kolme rakennevinkkiä, jotka olet kuullut tai jotka löydät nopealla googlauksella (esim. Stubbin 3 pointtia, pitchaus tai Pastorificin rakennepohdinnat).
    • Noudattavatko ne tässä kirjeessä oppimiasi periaatteita?
    • Niiden osalta, jotka eivät noudata näitä rakenteen perusperiaatteita, kirjoita ylös: miksi ne kuitenkin saattavat toimia?
  2. Avaa työpöydällesi puhe tai uutisartikkeli ja pura vihkoosi sen rakenne: mitä selkeitä osia erotat siinä ja missä järjestyksessä ne ovat?
    • Mitä muuttaisit? Minkälainen rakenne tekisi tästä puheesta/artikkelista paremman?

Seuraavassa kirjeessä otamme askelen syvemmälle rakenteiden hämmentävään maailmaan. Pohdimme, miten argumenteilla voi luoda upeita rakenteita ja miten selvitä rakenteiden moniulotteisesta maailmasta uppoamatta liian syvälle ylimietinnän syövereihin. On hyvä muistaa, että vaikka rakenteiden pohdinta voi olla joskus mieltä raastavan monimutkaista, niiden tehtävä on luoda selkeyttä sekä puhujalle että kuulijalle.

Tsemppiä rakennepohdintoihin ja puhelemisiin!

Surrealistinen rakennustyömaasokkelo
« Kaikki uutiskirjeet