01/2025
Kokemuksia Puhetaitokilpailun tuomaroinnista
Huhuuu olipas kiva kokemus! Olin tuomaroimassa Etelä-Pohjanmaan lukiolaisten Puhetaitokilpailua Seinäjoella. Täytyy myöntää, että nuoret taas kerran näytti, että kyllä me suomalaiset osataan! Tässä uutiskirjeessä siis kuulumisia suomalaisen nuorison taidoista ja puhetaidon tilasta.
Jaa Pelkkää puhetta tutuillesi ja pyydä tilaamaan: https://kylmala.net/pelkkaa-puhetta/
Esiintymistapoja on monia
Puhetaitokilpailun finalistit näyttivät, että puhua ja esiintyä voi monella tavalla, vaikka aihe on kaikille sama. Finalisteille oli ilmoitettu aihe kaksi päivää ennen esiintymistä (hui, miten lyhyt aika O_O). Aihe oli Nuoret ja suorituskeskeinen yhteiskunta – Millaista on olla nuori vuonna 2025. Kuten jokainen upea puhe, tämäkin puhe piti valmistella vaikuttamaan yleisön mieliin, ei vain kertomaan nuoruudesta. Oli upeaa kuulla nuorilta itseltään, eikä esimerkiksi toimittajan suusta, millaista on olla nuori.
Puheita oli laidasta laitaan erilaisia: vakavan asiallisia, herkkiä, toiveikkaita ja uskottavan asiantuntevia. Yksi puhe voitti yleisön sydämen, toinen lähestyi yleisöä puhtaalla järkipuheella. Oli myös ihanaa nähdä lukiolaiset ilmaisemassa rohkeasti, rehellisesti itseään ja kokemuksiaan maailmasta.
Jos jokin yhdisti kaikkia viittä puhetta, niin se oli lukiolaisten taito rakentaa puheita. Jokainen finalisteista osasi kirjoittaa ja rakentaa uskottavia tekstejä. Kuten odottaa saattoi, suomalainen taitaa sisällön ja puhuu asiaa. Yksi puheista oli jopa erinomaista yhteiskuntakritiikkiä nuoren näkökulmasta.
Tunne ja olemus ratkaisi
Hyvä sisältö ei kuitenkaan riitä. Kuten pohdimme aiemmassa kirjeessä: hyvässä puheessa on toteuduttava ethos, pathos ja logos. Jokaisessa puheessa logos (puheen logiikka, rakenne, argumentti ja selkeys) oli hallussa, mutta ethos (puhujan olemus) ja pathos (puheen tunteikkuus) erottivat jyvät akanoista. Finalistit, joiden aito, oma itsensä ei päässyt puheessa näkyviin tai jotka eivät herättäneet yleisössä tunteita, eivät pärjänneet. Sen sijaan eräs puhe voitti selvästi yleisön sydämet ja täytti koko esiintymistilan rauhalla. Vahva läsnäolo, aitous ja herkkyys toimivat – yhteys puhujan ja yleisön välillä oli upea!
Voittajapuheessa sen sijaan yhdistyivät kaikki puheen kolminaisuuden piirteet. Voittajapuhuja:
- Oli sekä sympaattinen, uskottava että jämpti (ethos)
- Rakensi puheen selkeäksi ja helposti seurattavaksi (logos)
- Vetosi yleisön tunteisiin ja käytti viisaasti tyylikeinoja (pathos).
Voittaja käytti myös paljon puhetta selkeyttäviä keinoja, sekä tunteisiin vetoavia tehokeinoja:
- Esimerkkejä
- Retorisia kysymyksiä
- Strategisesti valittuja kirosanoja
- Puhetta rytmittäviä keinoja, kuten:
- Stubb-tyyliset 3 pointtia
- Toistoa
- Taukoja.
Jokainen meistä tuntee nämä keinot, mutta – rehellisesti sanottuna – niitä kuulee puheissa aivan liian harvoin. Kun kirjoitatte puheita, käyttäkää näitä!
Nuoriso on valo
Ehkä olen tulossa vanhaksi, koska välillä mietin: onkohan Suomen nuorisosta mihinkään? Ainakin näiden finalistien perusteella: todellakin on! Tällä(kin) kertaa nuoriso osasi ja näytti meille muille, miten homma hoidetaan. Jos suomalaiset yritykset, päättäjät ja oppilaitokset olisivat täynnä tällaisia puhujia, voisimme lakata kyhjöttämästä esiintymis- ja ilmaisutaidossa ikuisesti amerikkalaisten, brittien ja ruotsalaisten varjossa. Mutta, kuljemme sitä kohti askel kerrallan, tämä kilpailu oli yksi sellainen askel.
Jos jotain opin Puhetaitokilpailusta, niin se on: miten tärkeä taito on osata ilmaista oma näkemyksensä rohkean rehellisesti omalla äänellään. Jos minulta kysytään, siinä onnistuneet saivat kilpailussa parhaat sijat. Rohkea ja aito itseilmaisu on vaikeaa, mutta kun joku tekee sen kunnolla, se on jotain hienoa ja kaunista. Minusta on kunnioittamisen arvoista, että Suomessakin järjestetään tapahtumia, jotka kannustavat nuoria opettelemaan sitä. Kiitos siitä Opinlakeus ja kiitos finalistit, kun laitoitte itsenne likoon ja näytitte mallia muulle maailmalle, miten puhutaan upeasti!
Ensi kirjeessä puhutaankin suomalaisten lempiaiheesta: järjestä. Puhumisiin!