Linda Kumpula ja Kasper Kylmälä

09/2024

Haastattelu: Linda Kumpula ja Toastmasters

Hei arvon lukijat! Tänään alkaa uusi kappale Pelkkää puhetta -uutiskirjeessä: ryhdyn ripottelemaan puhetaitoa opettavien kirjeiden sekaan haastatteluja. Tänään seuraamme liittyy Linda Kumpula Helsinki Toastmasters Clubista! Linda on:

Linda, mikä on Toastmasters?

Toastmasters on viestintätaitojen kehittämispaikka – pidetään puheita, annetaan palautetta ja kannustetaan puhujia. Siellä on myös jäsenille tarjossa pieniä puherooleja, joilla viedään tilaisuutta yhdessä eteenpäin. Samalla tulee opittua kaikennäkösiä johtamistaitoja ja onhan meillä siellä tosi hauskaa. Siellä on kannustava ilmapiiri, jossa on helppo harjoitella muiden mukana.

Helsinki Toastmasters on Suomen vanhin Toastmasters kerho – täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Helsinki Toastmasters on osa kansainvälistä Toastmasters Internationalia, joka täyttää tänä vuonna jo 100 vuotta. Eli juhlavuosi on menossa!”

Missä ja miten käytät puhetaitoa?

”Mä puhun itse ydinjätehuollosta ja kuulijakunta on kollegat eri maista. Mediasta tulee myös säännöllisesti yhteydenottoja. Eli puhetilanteet ovat konferensseja, kokoushuoneita, luentosaleja ja tietysti nykyään myös Teams. Sen lisäksi, että puhun itse, kirjoitan puheita ja puhepointteja myös muille.

Puhuminen on mulle vaikuttamisen väline. Mulla on joku viesti, jonka haluan kuulijalle toimittaa. Sitä varten käyn siellä Toastmastersissa, että saan viestini perille.”

Mistä innostuksesi puhetaidon harjoitteluun lähti?

”Se oli joku työtilanne, jossa totesin, että voisin nähdä vähän vaivaa ja kehittyä – jotta saisin itsestäni enemmän irti työtilanteissa ja pystyisin vaikuttamaan. Olen käynyt Toastmastersissa nyt kaksi vuotta. Tässä kohtaa jo näkee, että se on vaikuttanut tekemiseeni töissäkin.”

Jännittääkö esiintyminen sinua ja miten valmistaudut?

”Totta kai jännittää – ihan joka ikinen kerta! Olen ajatellut, että se liittyy siihen puhetilanteeseen ja se on osa puhekokemusta. Ajattelen, että esiintymisjännitys auttaa mua mun parhaimpaan suoritukseen. Mutta ei se ilmaiseksi tule – tärkeintä on harjoitella säännöllisesti.

Ehkä tärkein juttu on pitää huolta omasta vireystilasta, että pystyy esiintymään hyvällä vireellä. Tärkeää on myös siirtää omat ajatukset tulevaan puhetilanteeseen ja ottaa aikaa pikkasen ennen tilaisuutta. Mietin myös, minkälaisia kysymyksiä yleisöltä saattaa tulla ja mitä niihin vastaisin. Toki oman viestin muotoilu etukäteen on yksi tärkeimmistä asioista.”

Kasper: ”Miten helppoa omasta vireystilasta huolehtiminen on ministeriön tiukassa arjessa?”

”Hahaa! Samanlaista kuin kaikilla muillakin: töitä on enemmän kuin ehtii tehdä. Se valmistautumisaika on vain otettava, mitään muuta vaihtoehtoa ei ole.”

Mikä erottaa upean puheen hyvästä?

”Sanoisin, että se on puhujan ja yleisön välinen yhteys. Se on kyllä vaikea, koska se yhteys täytyy rakentaa heti ensimmäiseksi. Jos sen tilaisuuden menettää, niin sitä ei saa enää takaisin. Upea puhuja onnistuu sen yhteyden rakentamisen jälkeen myös välittämään yleisölle jotain positiivista tunnetta – vaikka iloa tai toiveikkuutta, niin, että kuulijastakin alkaa tuntua mukavalta. Tää on ehkä se paras anti, mitä puheesta voi saada tai mitä sillä voi välittää.”

Kasper: ”Onko sulla ollut hyviä tai huonoja kokemuksia tuon yhteyden rakentamisesta?”

”Mulla kävi kerran niin, että luennoin alan nuorille, nouseville tähdille. Myöhemmin yksi henkilö lähetti mulle sähköpostia ja kysyi: Pääsiskö teille töihin? Siinä kohdassa olin, että Vitsit, jotenkin onnistuin saamaan häneen niin hyvän yhteyden, että hän uskaltautui lähettää tällaisen pyynnön!

Olin kerran myös suorassa lähetyksessä Australian radioon, eikä ollut minkäänlaista yhteyttä siihen yleisöön. Se oli aika kummallinen kokemus…”

Kuka on esikuvasi puhujana?

”Mulla tulee mieleen yhdysvaltalainen, Houstonin yliopiston sosiaalityön professori Brené Brown. Hän käsittelee haavoittuvuutta ja rohkeutta omissa puheissaan ja se kyllä puhuttelee minua. Kun olen itse puhumassa, tasapainoittelen juuri tämän haavoittuvuuden ja rohkeuden välissä – ehkä se sen takia iskee.”

Mikä on puhetreenaamisesi suurin ”ahaa”-elämys?

”Kun menin Toastmastersin lavalle ensimmäistä kertaa, se paikallaan oleminenkin oli jollain tavalla jännittävää. Kun olin useamman kerran käynyt lavalla, mä rupesin kävelemään sinne tosi reippaasti ja huolettomasti. Siinä kohdassa tajusin, että Okei, nythän tää sujuu!

Mutta tää harrastus kantaa muuallekin kun sen harrastushuoneen sisälle. Mä koen, että tartun kaikenlaisiin puhetilanteisiin aika paljon hanakammin kuin aikasemmin. Tuntuu, että saan vaikuttaa ihmisiin sen puheen kautta.”

Mikä on ykköstreenivinkkisi Pelkkää puhetta -lukijoille?

”Tulkaa mukaan Toastmastersiin! Siellä on sisäänrakennettuna puhetreenaamisen polku, jossa aloitetaan pienistä askelista ja otetaan aina vähän vaativampia haasteita. Siellä on mukava ja kannustava ilmapiiri.

Me harjoitellaan joka toinen tiistai, puolikuudelta Sellon kirjastossa. Meille voi tulla vieraaksi koska vain, niin pääsee kokeilemaan, miltä harjoitustoiminta tuntuu.”

Kiitos Linda, kun jaoit meille tietoasi ja kokemuksiasi! Puhellaan taas seuraavassa kirjeessä!

« Kaikki uutiskirjeet