Kasper pohtimassa teekupin kanssa: mitä puhetaito on.

08/2024

Tämä on Pelkkää puhetta

Moi! Olen Kasper Kylmälä – puhetaidon valmentaja, diplomi-insinööri ja politiikkanörtti. Lienet tässä, koska tahdot oppia puhumaan, esiintymään ja keskustelemaan paremmin? Olet oikeassa paikassa – tervetuloa lukemaan Pelkkää puhetta! Tässä artikkelissa annan sinulle perustietoja, joilla pääset alkuun: mitä puhetaito on, milloin sitä tarvitaan ja miten ryhdymme opettelemaan sitä.

Jos koet, että Pelkkää puhetta olisi myös tutuillesi hyödyllinen, linkkaa heille uutiskirje ja ehdota tilaamaan!

Mitä puhetaito on?

Puhetaito (hienommin sanottuna retoriikka) on kyky vaikuttaa ihmisten mieliin sanoilla. Kuulostaako scifiltä? Sitä se on! Sanoillamme on suora vaikutus ihmisiin, jotka kuulevat ja kuuntelevat meitä. Vaikka puhun sinulle nyt tekstin välityksellä, kirjoittamani teksti menee aivoihisi ja saa sinussa aikaan ajattelua, tunteita ja ehkä jopa toimintaa. Sanat vaikuttavat meihin, kun päästämme ne mieleemme.

Harva meistä pohtii tai harjoittelee, miten saamme sanoillamme aikaan sen, mitä tahdomme. Vielä harvempi miettii, mitä tahdomme saada sanoillamme aikaiseksi. Puhetaito onkin puheella vaikuttamisen strategointia ja taitavaa toteuttamista. Tämän takia ensimmäisten Pelkkää puhetta artikkelien aikana opimme kiinnittämään huomiota: mitä sanomme ja miksi. Ensimmäinen askel oppia paremmaksi puhujaksi on pohtia: mitä haluan saada sanoillani aikaan.

Milloin puhetaidosta on hyötyä?

Miten usein joudut vaikuttamaan toisen ihmisen mieleen sanoillasi? Pelkästään arkielämässämme usein yli 10 kertaa päivässä, työelämässä mahdollisesti kymmeniä kertoja päivässä. Olemme jatkuvasti tilanteissa, joissa meidän on sanottava jotain, joka saisi toisen ihmisen ajatukset liikahtamaan hieman eri tavalla. Käytämme puhetaitoa päivittäin, mutta vain harva harjoittelee sitä.

On ilmiselvää, että työkseen puhuvat henkilöt (mm. juristit, opettajat, valmentajat, esimiehet, asiakaspalvelijat, johtajat, näyttelijät, stand up -koomikot, konsultit, neuvottelijat ja poliitikot) hyötyvät puhetaidosta – se on heidän ammattinsa työkalu. Puhetaito auttaa kuitenkin myös kaikissa elämäsi jutteluissa, keskusteluissa, sanomisissa, käskyissä ja pyynnöissä. Puhetaitoa opettelemalla et opi vain pitämään puheita, vaan opit sanomaan paremmin kaiken, mitä tahdot sanoa.

Miten pääset alkuun?

Puhetaito on kuin musiikki: teoriaa on paljon, mutta vain harjoittelemalla kehittyy. Tästä kirjeestä alkaen tulen antamaan sinulle sekä ohjeita että käytännön harjoituksia. Jos sinulla ei ole paikkaa, jossa esiintyisit yleisölle säännöllisesti – ei hätää! Puhumista voi harjoitella kotona, sillä perheenjäsenet ja läheiset ystävät ovat mainio harjoitusyleisö. Suorita haluamasi harjoitukset, kun sinulla on mahdollisuus esiintyä (töissä, juhlissa tai koulussa) tai kotiyleisön edessä.

Jos puhkut jo innosta päästä uuden aiheen äärelle, voit ottaa varaslähdön kahdella tavalla:

  1. Kuuntele puheita. Mene katsomaan avointa luentoa tai standup-komediaa, seuraa Eduskunnan täysistuntoa netistä tai katso Ted-talk. Opit hahmottamaan hyvän puheen piirteitä kuuntelemalla puheita.
  2. Lue kirja. Puhetaidosta on kirjoitettu paljon, mutta suomalaisille vain hyvin vähän. Ylivoimaisesti paras suomalainen puhetaitoteos on Juhana Torkin Puhevalta. Jos tahdot retoriikkanörtiksi, lue Puhevalta – aikasi ei mene hukkaan.

Kuten mitä tahansa taitoa, puhetaitoa voi (ja kannattaa) harjoitella. Pelkkää puhetta tekee treenaamisen helpommaksi. Palaan sinulle piakkoin seuraavan kirjeen muodossa. Puhumisiin!

« Kaikki uutiskirjeet